Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tipy a rady

Jak šaty vyčistit a vyžehlit?

 

POSTUP PŘI ŽEHLENÍ ŠATŮ  
V případě, že se pustíte do žehlení šatů, zvládnete to i sama doma. Základem je dobrá napařovací žehlička. Aby se šaty nepoškodily, je nutné nastavit správnou teplotu žehličky podle materiálu. Pokud máte pouze suchou žehličku, budete ještě potřebovat mokrý hadřík nebo ručník. Při žehlení suchou žehličkou přes ručník, můžete teplotu o pár stupňů zvýšit, ale důležité je udržovat ručník stále mokrý.
Rozložte si šaty na žehlící prkno a žehlete po rubu s nastaveným napařováním. 
Začíná se nejspodnější vrstvou. Žehlíme od okraje ke členícímu švu korzetu a sukně. 
Pokud se nedostaneme až ke švu, ke konci žehlení tuto část propařujeme. 
Tímto způsobem vyžehlíme dokola každou vrstvu postupně od vnitřních až po vnější. 

Pokud je korzet zdobený pomalu propařujeme sklady a ozdoby. Špičkou žehličky pomalu a s opatrností žehlíme záhyby. Nakonec šaty zavěsíme na ramínko. Nechte je viset v prostoru a dostatečně vysoko.


POSTUP PŘI PRANÍ ŠATŮ
Ideálně si napusťte studenou nebo vlažnou vodu do vany a přidejte doporučenou dávku pracího prostředku pro jemné tkaniny. Vodu důkladně promíchejte, aby bylo jisté, že se úplně prací prostředek rozpustil, a teprve pak do vany vložte šaty. 
Šaty několikrát jemně zmáčkněte a pak je ve vodní lázni nechte odpočinout cca 15 min. 
Pokud jsou šaty více zašpiněny nechte je
namočené déle, nebo pokud mají skvrny, jemně do nich vetřete nějaký speciální odstraňovač skvrn nebo tekutý prací prostředek. 
Jakmile jsou šaty čisté, vymáchejte je v nově napuštěné vodě a jemným stlačováním odstraňte zbytek pracího prostředku. 
Vyvarujte se násilnému kroucení a ždímání. Vodu z šatů jemně vymačkejte. Následně můžete šaty položit na savý ručník, společně je zarolujte a několikrát stiskněte. Po rozbalení nechte šaty usušit, tak aby usychaly rovnoměrně, nejlépe podložené ručníkem a položené třeba na sušáku prádla nebo pověšené na ramínku.

 

Máte-li strach pouštět se do čištění sama, odneste šaty do čistírny.

vysoko na ramínku například

 

Ruční praní

• Oděvy označené tímto symbolem perte v ruce při maximální teplotě vody v rozmezí od 30 do 40 °C dle druhu prádla. Nejdříve ve vodě rozpusťte prací prášek a následně v něm oblečení nechte chvíli volně plavat. Prané oděvy rozhodně nedrhněte, nenatahujte a neždímejte! Po promáchání v čisté vodě z nich opatrně vymačkejte přebytečnou vodu a sušte podle pokynů.

• V případě, že vaše pračka obsahuje přednastavený program ruční praní, můžete jej použít. 

 

 

Prádlo je možné sušit zavěšené

• Prádlo pověste na sušák či prádelní šňůru a nechte jej uschnout.

• Jak oděvy správně pověsit, abyste si co nejvíce ulehčili žehlení, se dočtete zde (již brzy).

 

Sušení ve vodorovné poloze

• Oděvy, u nichž by mohlo vlivem zavěšení dojít k jejich roztažení (např. svetry), rozložte na sušák a nechte je uschnout v horizontální poloze. Pro dosažené lepších výsledků sušení můžete použít speciální síťky na sušení jemného prádla.

 

Sušení prádla odkapáváním

• Výrobky označené tímto symbolem neždímejte. Stačí je pověsit a zbylou vodu z nich nechat odkapat, aniž byste se museli obávat ztráty jejich tvaru či jejich pomačkání.